Opracowane zostaną procedury przygotowania materiału wyprodukowanego w obiektach akwakultury do zarybień wód otwartych pod kątem poprawy jego witalności.
Procedury obejmą:
- stosowanie diet funkcjonalnych, tj. pasz komponowanych wzbogaconych substancjami immunostymulającymi (np. glukany, nukleotydy) i witaminami (witamina C i E),
- badania z zakresu behawioryzmu żywieniowego metodą umożliwiającą nabycie odpowiednich zachowań żywieniowych poprzez wprowadzenie w okresie przed zarybieniem zróżnicowanej diety, tj. wprowadzanie żywego pokarmu (ryb-ofiar) oraz określenie wpływu znakowania pasywnymi zintegrowanymi transponderami (PIT) na stan fizjologiczny i kondycyjny ryb łososiowatych.
- analizowana będzie również retencja znaczków PIT.
Ważna jest również ocena efektywności procesu trawienia i wchłaniania innowacyjnych pasz stosowanych w podchowie ryb łososiowatych z zastosowaniem nowoczesnych metod analizy morfologii i fizjologii przewodu pokarmowego tych ryb ze szczególnym uwzględnieniem wpływu tych pasz na wzrost, zdrowotność oraz rozród badanych ryb oraz identyfikacja płci badanych gatunków ryb we wczesnych etapach rozwoju, a także ocena ewentualnych zmian histopatologicznych gonad.